Jehněčí kolínka po toskánsku
Jehněčí kolínka po toskánsku s polentou
4 jehněčí kolínka
5 šalotek nakrájených na hrubo
5 nakrájených stroužků česneku
1/2 nakrájeného fenyklu
2-3 mrkve nakrájené na plátky
2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
100 ml olivového oleje Extra Virgin
100 ml sherry octa (nebo jiný sladký ocet)
500 ml červeného vína
300 g cherry rajčátek
rozmarýn, tymián, bobkový list
sůl, pepř
petržel
Polenta:
400 ml mléka
400 ml vody
200 ml polenty
100 g parmazánu
1 hrst vypeckovaných oliv nakrájených na hrubo
Ohřejeme mléko a vodu, vsypeme polentu a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme parmazán a několik minut mícháme.
Jehněčí:
Jehněčí kolínko opečeme ze všech stran na olivovém oleji v pánvi s vyšším okrajem. Přidáme šalotku a česnek a opečeme do zlatova. Přidáme fenykl, mrkev a celer. Zamícháme a přidáme olivový olej a vinný ocet. Necháme zredukovat na sirup, přidáme víno, rajčata, tymián, rozmarýn, a bobkový list. Pánev přiklopíme a dusíme cca 2 hodiny. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s polentou nebo krémovým rizotem.
Věděli jste že
Litina má schopnost udržet teplo po delší dobu a zároveň zajistit jeho pohodlnou a rovnoměrnou distribuci. Používáním se nepoškozuje ani nemění tvar, což mimo jiné zaručuje, že dvířka krbových kamen vždy dobře těsní. Je odolná vůči propálení.