Chléb s tmavým pivem
Chléb s tmavým pivem
500 ml tmavého piva (Stout)
100 ml vody
15 g droždí (3 lžičky)
20 g soli (4 lžičky)
175 g žitné chlebové mouky
325 g pšeničné hladké chlebové mouky
125 g semolinové mouky
50 g másla
150 g celozrnné mouky
1 polévková lžíce čerstvě nasekané máty
žitná mouka na posypání
Postup:
Smícháme celozrnnou mouku s 200 ml vroucího piva. Přidáme studenou vodu. Do zbytku piva vmícháme droždí, žitnou, pšeničnou a semolinovou mouku, máslo a směs vody s pivem a celozrnnou moukou. Důkladně hněteme, nejlépe v kuchyňském robotu po dobu 6 minut při vysoké rychlosti. Těsto posypeme moukou a necháme v lednici kynout 12-14 hodin. Poté vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě 1-2 hodiny.
V peci předehřejeme 4l hrnec Griddle Cocotte. Je důležité, aby byl hrnec i s víkem velmi teplý. Ohřátý hrnec vyjmeme z trouby a důkladně posypeme dno žitnou moukou. Vložíme těsto, přiklopíme víkem a v dobře roztopené peci pečeme 25 minut. Sundáme víko a pečeme ještě dalších 25 minut. Chléb vyklopíme a necháme prochladnout (nejlépe na mřížce).
Důležité: Při manipulaci s hrncem je důležité používat ochranné rukavice.
Tip: Pokud chcete péct chleba rovnou po vyndání těsta z lednice, je to možné, ale chléb bude chutnější, necháte-li těsto při pokojové teplotě odležet.
Věděli jste že
V krbových kamnech můžete topit prakticky všemi druhy dřeva, neměli byste však používat dřevo mokré a nevyzrálé. Dřevo by mělo schnout na větraném a krytém stanovišti 1 - 2 roky.