Plněný lilek
Plněný lilek se salátem
Pro dvě osoby
1 lilek
sůl a pepř
cca 3 stroužky česneku
olivový olej
2 nakrájené šalotky
2 rajčata nakrájená na kostičky
hrst vypeckovaných černých oliv
svazek oregana nebo majoránky
3 vejce
25 g mletých mandlí
50 g parmazánu
Salát:
1 paprika
1 čekanka
1 lžíce medu
šťáva z 1 citronu
4 lžíce olivového oleje
polníček, baby špenát nebo ledový salát
Postup:
Lilek podélně rozřízneme, v dužině uděláme několik řezů nožem. Opepříme, osolíme, pokapeme olivovým olejem a poklademe tenkými plátky česneku. Zabalíme do alobalu a pečeme asi 8 minut. Mezitím nakrájíme cibuli a stroužek česneku a na oleji orestujeme spolu s rajčaty. Rozšleháme vejce a přidáme do nich olivy a oregano. Lilek vyndáme z pece, odstraníme alobal a lžičkou vydlabeme dužinu. Přidáme ji na pánev k rajčatům, přisypeme mleté mandle, strouhaný parmazán a přidáme rozšlehaná vejce s olivami a bylinkami. Touto směsí naplníme prázdné slupky od lilku, vložíme do pece a pečeme asi 8 minut až směs zezlátne.
Na salát nakrájíme papriku na proužky a spolu s listy čekanky lehce orestujeme na pánvi v peci. Sundáme z ohně, přidáme med, citronovou šťávu, listy salátu a zakápneme olivovým olejem. Lehce promícháme a podáváme s lilkem.
Věděli jste že
Trhliny v šamotu jsou většinou způsobeny úderem polena a nemají negativní dopad na správnou funkci krbových kamen. Šamoty chrání boky krbových kamen před spalovací teplotou.