Mapa stránek

Banner_6100.jpg 1412_stone_wall_banner.JPG Pizza_oven_banner.jpg 7443_slider.jpg 7943_no_top_banner.JPG gas_forno.jpg slider_GAS.jpg grill_17.jpg 7970_banner.jpg 6843_banner.jpg 3142.JPG

Tah v komíně

Jedním z nejdůležitějších předpokladů dobré funkce krbových kamen je komín. Komín v zásadě funguje jako motor krbových kamen. Nemá - li komín správný tah, nemohou krbová kamna fungovat optimálně. Tah v komíně vzniká rozdílem mezi vysokou teplotou v komíně a nižší teplotou venkovní.

V komíně je správný tah, když:

  • rozdíl mezi teplotou v komíně a venku je velký
  • venku je jasné počasí
  • komín má správnou výšku

V komíně je špatný tah, když:

  • teplotní rozdíl je moc malý, např. když je komín špatně izolovaný
  • venkovní teplota je příliš vysoká, např. v létě
  • je bezvětří
  • komín nemá správnou výšku a je ve stínu střechy nebo vysokých stromů (v těchto případech hrozí, že krbová kamna budou kouřit)
  • do komína se dostává vzduch, např. chybějícími spárami
  • dům je příliš dobře utěsněn

Proč mám v komíně saze?

Pokud je spalovací teplota příliš nízká, může docházet k nadměrnému usazování sazí ve vašem komíně. Přivádějte proto vždy dostatek sekundárního vzduchu, aby dřevo dobře hořelo. Umístěním teploměru na kouřovod snadno zjistíte, zda je spalování optimální. Teplota spalin má být okolo 250ºC. Pokud je jejich teplota nižší, komín se zanáší sazemi. Pokud je naopak teplota vyšší než 300°C může dojít k přehřátí vnitřních částí krbových kamen. Saze se také snáze tvoří topíte – li uhlím.

Otevřu – li dvířka krbových kamen, vnikne do místnosti kouř. Jak tomu mám zabránit?

Neotvírejte dvířka před tím, než dřevo shoří na uhlíky. Pokud kamna potřebujete otevřít dříve, dělejte to opatrně. Neotvírejte dvířka najednou, ale dvoufázově (pootevřít - otevřít). Dalším důvodem mohou být špatné podmínky tahu. V takovém případě se poraďte s kominíkem.

Komín nemá dostatečný tah. Co mohu udělat?

Pokud je komín příliš nízký, není dobře izolovaný nebo má trhliny můžete mít problémy s jeho tahem. Pozvěte kominíka, aby komín zkontroloval a změřil tah. Komín by měl být během zatápění dobře zahřátý. Použijte dostatečné množství třísek a nechte pootevřená dvířka, dokud se oheň nerozhoří. Zhoršený tah může také být za slunečného a teplého počasí. Jako dočasné a nouzové opatření můžete zapálit zmačkané noviny v komíně a topit několik minut drobnými třískami.

Jaký typ komína je nejvhodnější?

Ocelový nebo dobře izolovaný cihlový. V každém případě by měl být minimálně 4 m vysoký, aby byl zajištěn optimální tah. Navíc by měl komín přesahovat hřeben střechy, aby kouř stoupal vzhůru. Průměr komína musí být mezi 150-200 mm. V případě, že cihlový komín není izolovaný musí být jeho průměr větší než 200 mm, ale tah nebude ideální. Doporučujeme proto komín izolovat. Nejvhodnější je poradit se s kominíkem.

Jak vysoký by měl být komín?

Aby měl komín optimální tah, jeho minimální délka od zaústění krbových kamen musí být nejméně 4 metry. Nicméně to také závisí na typu krbových kamen a jejich požadavku na tah.

Jaký by měl být průměr komína?

Průměr komína byl měl být nejméně 150 mm (v žádném případě by neměl být menší než je průměr kouřového vývodu na kamnech) a neměl by být větší než 200 mm, aby nedocházelo k ochlazování spalin a tím i ke zhoršenému tahu.

Má připojení kouřovodu na horní zebo zadní vývod vliv na tah?

V zásadě by neměl být rozdíl mezi připojením na zadní nebo horní vývod. Ze zkušeností však víme, že při zhoršených tahových podmínkách je výhodnější napojení kouřovodu na horní vývod. Všechna kamna Morso lze napojit na horní ývod.

Jak často by měl kominík kontrolovat komín?

Při sezóním topení byste měli nechat podle normy ČSN 734201 komín odborně prohlédnout dvakrát ročně. Je také nutné, abyste alespoň jednou za rok řádně vyčistili krbová kamna, prodloužíte tak jejich životnost.

Věděli jste že

Povrch krbových kamen nejlépe vyčistíte vysavačem s měkkým nástavcem nebo vlhkým hadříkem, který nepouští chlupy. Pokud je to nutné, použijte jemný saponát. Krbová kamna čistěte vždy pouze po vychladnutí.

Chcete vědět více