Těsto na pizzu
Těsto na pizzu 4-5 ks pizzy
250 ml studené vody
20 g droždí
1 lžička cukru
300 g hladké mouky
125 g semoliny (krupice z tvrdozrnné pšenice)
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
Smíchejte vodu, droždí a cukr. Přidejte 150 g hladké mouky a 125 g semoliny, promíchejte, přidejte sůl, olej a postupně zbylou mouku. Těsto důkladně propracujte (10-15 minut), aby bylo hladké a pružné na dotek.Těsto rozřízněte a zkontrolujte, zda je lesklé i uvnitř. Pokud ano, můžete si odpočinout u sklenky vína, zatímco těsto kyne v chladničce. Pro nejlepší výsledek je dobré nechat těsto kynout přes noc, ale i za kratší čas múžete docílit perfektního výsledku.
Vykynuté těsto rozdělte na bochánky o váze asi 160 g. Bochánky opět uhněteme. Jejich povrch by měl být hladký a elastický. Těsto vložte na tác a nechte jej v chladničce ještě hodinu odpočinout. Po vyndání z chladničky nechte těsto chvíli odležet při pokojové teplotě. Nyní je připraveno na válení.
Věděli jste že
Abyste měli z krbových kamen co největší požitek, je důležité, aby jejich kapacita odpovídala velikosti prostoru, který chcete vyhřívat.