Uzený losos s medvědím česnekem
Uzený losos s medvědím česnekem, bylinkovým tvarohem a bramborovým salátem
600 g lososa s kůží (nejlépe v jednom kuse)
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
400 g brambor vařených ve slupce do poloměkka se solí, bobkovým listem a česnekem
200 g ředkviček
200 ml tvarohu nebo sýra cottage
smetana dle chuti
kopr, petržel, pažitka, libeček nebo jiné vaše oblíbené bylinky
sůl, pepř, medvědí česnek
hrst pilin na uzení
Postup:
Smícháme sůl, čerstvě mletý pepř a nakrájený medvědí česnek, vetřeme do ryby a necháme nejlépe přes noc odležet. Rozpálíme pec nebo Grill Forno na střední teplotu. Z ryby seškrábneme zbylou sůl a cukr a položíme na grilovací rošt kůží dolů. Do pece nebo grilu vhodíme hrst pilin, počkáme 1 minutu a uzavřeme dvířky. Přes komínek přehodíme vlhkou utěrku. Udíme cca 20 minut.Poté jemným stiskem zkontrolujeme, zda je losos hotový, v opačném případě ještě udíme 5-10 minut, nyní již bez utěrky na komínku.
Mezitím nakrájíme ředkvičky na tenké plátky. Nadrobno nakrájíme bylinky a vmícháme je do tvarohu. Podle chuti můžeme přidat smetanu a několik kapek citronové nebo limetkové šťávy. Brambory smícháme s ředkvičkami a tvarohem a podáváme s teplým uzeným lososem.
Věděli jste že
Do královského paláce Morso instaluje kamna v empírovém stylu a v roce 1915 se stává dodavatelem litinových kamen do dalších královských rezidencí.