Vepřové se šalotkami a jablky
i
Vepřové maso s nakládanými šalotkami a jablky
800 g vepřových žebírek, případně kotlet
1/2 l jablečného cideru
1/4 l jablečného octa (100 ml nechte na babiččinu zálivku)
2 stroužky česneku
3 snítky rozmarýnu
8 kuliček pepře
trocha cukru
bobkový list
sůl, pepř
8 malých šalotek
1/2 kg jablek, nejlépe nakyslých
50-100 g cukru
1/4 vanilkového lusku
střik vinného octa
Kotlety nebo žebra opečte, vložte do litinového hrnce, zalijte ciderem, jablečným octem, trochou vody, přidejte česnek, rozmarýn, pepř a bobkový list. Zakryjte víkem nebo alobalem a vložte do pece na cca 1 hodinu a 45 minut.
Připravte si "babiččinu zálivku":
1 díl vody
1 díl jablečného octa
1 díl cukru
trocha soli, pepře a bobkový list
Vše svařte a nechte trochu vychladnout. Oloupejte šalotky, osmažte na másle a přidejte do nálevu. Nechte několik hodin nebo nejlépe přes noc odležet.
Příprava jablek:
Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájejte ne kostičky a mírně poduste s trochou bílého vína. Ochuťte vanilkovým luskem a cukrem. Jablka by neměla být rozvařená.
Maso přelijte jablky a ozdobte cibulkou z nálevu.Podávejte s bramborem nebo chlebem.
Věděli jste že
Jedním z nejdůležitějších předpokladů dobré funkce krbových kamen je komín. Tah v komíně vzniká rozdílem mezi vysokou teplotou v komíně a nižší teplotou venkovní.